Menu

Какво е Тиндър и как работи?

0 Comments


Тиндър (Tinder®) е най-популярното приложение за запознанства в света.

Тиндър позволява на потребителя да си създаде профил (снимки и кратък текст) чрез профила си във Фейсбук и да зададе критерии за търсене. Тези критерии са разстояние, пол и възрастово ограничение. Резултатът от търсенето се представя под формата на поредица от профили на потребители, които могат да се разглеждат един по един, а на всеки показан профил човек трябва да реагира със swipe (от английски, плъзване, отмятане, но също метене, забърсване), надясно или наляво, съответно за харесване или нехаресване.

Но освен този изключително лесен начин за използване на приложението, друг аспект на технологията се смята за ключов за успеха му – от процеса на първия контакт между двама души е премахнат риска от отхвърляне. Оценяването на профилите остава анонимно, тоест няма как потребител да разбере кой е видял профила му и не го е харесал, а програмата дава възможност само на хора, които взаимно са се харесали да започнат да общуват чрез съобщения.


„Добре дошъл в Tinder – най-голямото и секси общество от необвързани в света. Не бъди стеснителен, ела и се включи.“- това е слоганът на най- известният апликейшън за бързи срещи, секс срещи, или просто приятелски запознанства.


Регистрация в три лесни стъпки.
  • Свалете приложението от Google play или Appstore.
  • Свържете профила си с Facebook.
  • Натиснете ОК.

Защо точно тиндър?

Защо точно тиндър биха се запитали много от вас, кое го прави най- популярното и най- предпочитаното приложение за срещи, секс, флирт и приятелски запознанства. Интернет запознанствата са ни познати още от самото начало на интернет. По света и в България имаше ( и още съществуват) сайтове като match.com, plantyoffish, eHarmony, sofianci, alo, gepime, аha. Те използваха модерната технология с години, за да свързват самотните мъже и жени. Но играта на обвързване вече е на съвсем различно ниво, а именно предимствата на мобилните приложения. Само няколко години след стартирането на приложението Тиндър се превърна в лидер на пазара, със семплият и удобен за употреба дизайн и опцията да намира партньори в близост.

Ето и статистика защо точно тиндър.

Според изследване направено от techcrunch от създаването си ( септември 2012 година ) до края на 2018г. Тиндър може да се похвали с повече от 50 милиона потребители и 3.8 милиона събскрайбъри. Също така от платените услуги на тиндър се възползват едва около 9% от потребитеилите а именно 4.1 милиона души в целия свят.


Какво означават тези цифри за България и какви са данните за нашата държава и Тиндър?

Както обсъдихме при представянето на мобилните приложения за запознанства, те са ясно позиционирани като средство за търсене на нови хора с цел, която може да варира, но попада в сферата на интимните взаимоотношения. Тъй като става дума за мобилно приложение, за да се използва, то трябва първо да се потърси и инсталира на смарт телефон. За сравнение, ако говорим за уебсайт, човек би могъл да попадне там и без конкретно намерение, сърфирайки от линк на линк. При Тиндър, процесът между решението за ползване и реалната употреба е максимално скъсен и улеснен, но зависи от осъзнато намерение. В тази част от изложението се представя какви са въпросните намерения и съответните им резултати според проведеното теренно изследване.

Как се е разпространил в България.

Първият контакт с Тиндър често идва през медиите и социалните мрежи – видян е в сериал или Youtube канал, следен от потребителите. Друг основен източник са приятелите, които вече имат опит с приложението, и често идват от или живеят в чужбина. За трета част от респондентите следенето на новостите в информационните технологии и изпробването им е свързано с професионалните им задължения.

Анализът на резултатите от проведеното теренно изследване води до няколко основни извода. Както се наблюдава и при други социални медии, мобилните приложения за запознанства се използват по много и различни начини, насочени както към себе си, така и към другите. Тиндър удържа едновременно както романтичната представа за търсената сродна душа, така и образа на каталог за поръчка на бърз секс. Позициониран като „истинския живот, но по-добър“, Тиндър е това желано пространство, в което срещаме само хора, които ни харесват, а другите просто изчезват.

Как работи?

Ще разгледаме и два аспекта, които не са видима част от потребителския опит: как функционира Тиндър технически и комерсиално. Основно постижение на Тиндър е лесният за употреба потребителски интерфейс. Поредицата от профили, които човек вижда, изглежда като множество, подредено на случаен принцип. И резултат единствено от зададените критерии за пол, възраст и отдалеченост. В действителност Тиндър, а и останалите подобни мобилни приложения, използват алгоритми с редица променливи, за да се определи в каква поредност, колко, и какви профили вижда всеки потребител.

Тоест, ако двама потребители на едно и също физическо място зададат едни и същи критерии за търсене, ще получат различни резултати. Тъй като те се определят от употребата им дотогава. И от това колко са харесвани от другите потребители, и от информацията във Фейсбук профилите им. Алгоритмите на Тиндър не са публично достъпни, но са обект на интерес както от страна на медиите, така и на индивидуални потребители (например в сайта www.quora.com). Включително и на един от потребителите на това изследване. Според интервю с изпълнителния директор на Тиндър:


„Ние наблюдаваме вашето поведение и оптимизираме на кого да ви показваме в зависимост от това на кого казвате да и на кого не… Взимаме предвид всичко това (възраст, общи приятели, интереси), за да дадем по-добри предложения за в бъдеще“.

С други думи, приложението има собствена логика на функциониране. Неговите цели могат да бъдат в различни посоки: оптимизиране на потребителското преживяване, но също и на желаното поведение (повече активност). Както и на стойността на потребителите – така, както я оценява фирмата. Приходите на Тиндър са от платената услуга, а в бъдеще и чрез приходи от реклама.

Друг комерсиално и стратегически интересен аспект е, че Тиндър не е самостоятелен бизнес, а част от IAC. IAC- медийна и интернет компания. Която е листвана на фондовата борса NASDAQ, която притежава над 150 търговски марки в различни категории. Включително подразделението MatchGroup, в което влизат 45 бранда за онлайн запознанства. Сред тях са както мобилни приложения, така и водещи сайтове като www.match.com.

Какво означава това.

Това означава, че Тиндър може да се развива в не толкова пряка зависимост от собствената си доходност. Например да експериментира с вариации на функционалности и алгоритми. В същото време, дори на сайта на собствениците IAC (www.iac.com). Тиндър се представя като „един от най-бързо развиващите се социални стартъпи (startup) и мобилни приложения за всички времена. Създаден, за да се адресират социалните и физически бариери за създаването на нови приятелства и връзки“.

Грайндър е класически стартъп, започнат от предприемачи-визионери в гараж, докато в случая на Тиндър това е по-скоро съзнателно избрано позициониране. Това осигурява символните ресурси на стартъп статуса като нова култура на работа и социален живот, все по-важна за младите хора. Ако до преди няколко години най-добрите зрелостници са искали да работят в големи корпорации. Това означава, че през последните години най-престижно е да основат или да работят в стартъп. Съвременните младежки елити не само работят в стартъпи. Но организират и целия си живот чрез приложенията в телефоните си, създадени от други стартъп компании.

Започни да се забавляваш сега. И помни – ако се колебаеш, отметни надясно. Повярвай ни – колкото по-голям избор имаш, толкова по-приятен става животът ти gepilnik.com .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *