Menu

Грип 2019. Всичко което трябва да знаете.

0 Comments


Обявена е грипна епидемия почти във всички области в страната. От днес 29 януари 2019 година в 1561 училища и детски градини, са преустановени учебните занятия. В Русе и Плевен  от днес, от понеделник е в сила за столицата, както и за Кюстендил и Благоевград . До 29 е удължена за Пазарджик, а за Пловдив до 1 февруари включително.

Източник: bnt.bg

Броят на заболелите от грип тази зима не е по-голям в сравнение с предната година, твърдят експерти. В повечето случаи на усложнения след респираторна инфекция, обаче е доказано именно наличие на грипния вирус.

Почти във всички болници, има недостиг на легла, заради големия брой заразени, осигурени са допълнителни места, където е необходимо – дори цели отделения.

Какво трябва да знаете, за да се предпазите от грипа?

Спокойно можете да изпробвате всички  „бабини рецепти“, които ви дойдат на ум, от екипа на Гепилник се погрижихме да съберем няколко в случай, че не можете да се досетите или нямате баба която да попитате.

1. Пилешка супа.

При първи симптоми веднага сгответе пилешка супа и яжте поне 3 пъти на ден. Пилешката супа е позната в Израел още като „еврейски пеницилин“. Предпазва от грип и настинка също така загрява гърлото и е полезна за стомаха.

2.Чеснов чай.

Нарежете 2 скилидки чесън, накиснете ги във вода, сварете, докато кипне добавете лимонов сок и една супена лъжица мед. Повторете 2 пъти на ден. Тази бабина рецепта също помага и за свалянето на излишни килограми.

3. Греяна ракия. (Дядова рецепта)

Още при първите симптоми на грип или настинка греяна домашна ракия. Във всяка българска къща седи шише домашна ракия в барчето, отсипете не повече от 50 грама в канчето, загрейте докато започне да се отделя пара (не повече защото спирта отива във въздуха и се губи ефекта от цялото упражнение) изпийте на екс. В западна европа хората използват същия метод, но поради липсата на ракия изпълняват рецептата с други високо спиртни напитки.

4. Чесън и лук.

Свободното консумиране на чесън и лук след вечеря (за да не убивате вкуса на вечерята), помагат много, за отблъскването и предотвратяването на грип и  настинка. Мощни антиоксиданти, също засилват имунната система.

5. Бонбони с алкохол.

Не всички рецепти и методи за борба с грипа са толкова отвратителни, някои носят и наслада. При силна кашлица и болки в гърлото една кутия с шоколадови бонбони „пияна вишна“ могат да облекчат тези проблеми.

6. Варена кола.

Купувате една бутилка кола от магазина, варите 5 минути, изпивате гореща. Варената кола може да не ви се понрави но облекчава болките в гърлото мигновено.

Как да избегнете пряко заразяване.

Ограничете контактите си с болни. Разберете дали половинката ви няма контакт с болни дори и да не ви споделя има как.

Не ходете на обществени места освен, ако не се налага, ако е неизбежно маската и ръкавиците не са на мода но помагат много.

Задължително повишаване на личната хигиена.

Проветряване на жилището всеки ден.

Повишаване на храните с повече витамини.

Тази статия е написана с информативна цел, никое от изброените лечения не е задължително или задължително ще ви излекува или предпази. От екипа на Гепилник съветваме всеки който забележи някакви симптоми да потърси лекарска помощ. Запомнете, интернет не е място, където можете да се лекувате сами. Грипа е изключително опасен бъдете по-внимателни към здравето си, потърсете лекарска помощ и в никакъв случай не си правете самолечение с лекарства, които не са ви предписани от специалисти. В някои случаи такова самолечение води до влошаване на здравето ви. Успех и здраве от екипа на Гепилник – гепете грипа преди той да е гепил вас.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *